Gör en budget och få Koll på cashen!

Tänk på alla tider som du har koll på – när du har prov, när du ska till tandläkaren och när samlingen är inför nästa match. På något sätt håller du reda på alla dessa tider. Antingen skriver du upp dem i en kalender eller kanske memorerar du dem utantill? Det är bra att ha samma koll på dina pengar Om du till exempel får hela ditt studiebidrag på 1 050 kronor, kan du planera vad du ska göra med pengarna. Det kallas för att göra en budget och ger dig en överblick över din ekonomi.

Elevmaterial

Här hittar du ordlista, frågor och uppgifter till filmavsnittet.
Avsnitt 1 – Budget (.pdf)

Länktips

Koll på cashen tar inte ansvar för information som publiceras på webbplatser som vi länkar till. Inte heller tar Koll på cashen ansvar för länkarnas säkerhet eller teknik.

Centrala studiestödsnämnden (CSN)

www.csn.se– Bidrag och lån vid studier.

Hallå Konsument

www.hallakonsument.se– Oberoende vägledning genom Konsumentverket i samarbete med myndigheter, konsumentbyråerna och kommunernas konsumentverksamhet.

Konsumentverket

www.konsumentverket.se– kalkyler, fakta, tips, vägledning och kontaktuppgifter till Konsument­vägledare samt Budget- och skuldrådgivare.

Telekområdgivarna

www.ktib.se– på Konsumentbyråernas sidor hittar du opartisk och kostnadsfri vägledning om bland annat bank, försäkring, telekom och energi.