Ha koll på hur du kan spara och låna och få Koll på cashen!

Tänk dig några år framåt i tiden. Hur skulle du vilja att ditt liv ser ut då? Kanske drömmer du om att du kunnat köpa en bil eller att du bor i en egen lägenhet? Många drömmar kräver pengar och då behöver du spara för att nå dit du vill. Det finns olika sätt att spara, till exempel på bankkonto eller i fonder. Det kan vara så att dina sparade pengar inte räcker till för att förverkliga din dröm. Du kan då behöva låna en delsumma för att bilen eller lägenheten ska bli din.

Elevmaterial

Här hittar du ordlista, frågor och uppgifter till filmavsnittet.
Avsnitt 4 – Spara och låna (.pdf)

Länktips

Koll på cashen tar inte ansvar för information som publiceras på webbplatser som vi länkar till. Inte heller tar Koll på cashen ansvar för länkarnas säkerhet eller teknik.

Fondkollen

www.fondkollen.se– saklig information om fondsparande samt verktyg och värdefulla exempel som är användbara när det gäller allt fondsparande.

Hallå konsument

www.hallakonsument.se – Oberoende vägledning genom Konsumentverket, i samarbete med andra myndigheter, konsumentbyråer och kommunernas konsumentvägledning.

Konsumentbyråer

Bank- och finansbyrån samt Försäkringsbyrån: www.konsumenternas.se, – På Konsumentbyråernas sidor hittar du opartisk och kostnadsfri vägledning om bland annat bank, försäkring, telekom och energi.

Kostnadsfri app

”Gilla din ekonomi” – broschyrer, quiz och filmer om privatekonomi. Finns att hämta i Google Play och App Store.

Riksgälden

www.riksgalden.se – myndighet som bland annat ansvarar för insättningsgarantin och investerarskyddet.

 

Sparkalkylatorn

– Hur mycket kan ett sparande ge dig?

Vad är ränta-på-ränta?
Om du sparar pengar, på till exempel ett sparkonto, kan du få ränta på dina sparande pengar. På kontot kommer du sen ha både pengarna du har sparat, men också den ränta du fått. Nästa gång du får ränta får du det på hela beloppet, det vill säga dels på dina sparpengar men också på räntan du fick tidigare. Det är ränta-på-ränta.

Var kan jag få avkastning eller ränta på mina sparpengar?
Det finns olika sorters sparformer. Vissa sparformer kan ge högre avkastning eller ränta än andra. Exempelvis kan man spara på ett sparkonto, i aktier eller fonder.